De verschillende soorten rolschaatsen

Rolschaatsen is helemaal terug van weggeweest. Je kunt het binnen en buiten doen. En door het goede Nederlandse netwerk van fietspaden kun je uren achter elkaar rolschaatsen, zolang je maar rekening houdt met de overige fietspadgebruikers. Rolschaatsen wordt ook wel skaten genoemd. En behalve de verschillende locaties om te rolschaatsen, zijn er ook diverse keuzes die je kunt maken over het soort rolschaats en het beschermingsmiddel dat je nodig hebt.

Soorten rolschaatsen

Je kunt verschillende soorten rolschaatsen kopen. Zo zijn er rolschaatsen specifiek voor kinderen en volwassenen. Daarnaast maak je een keuze voor binnen of buiten rolschaatsen. Je kunt je voorstellen dat buiten op het asfalt rolschaatsen andere eisen stelt aan de wielen van de rolschaats. Deze worden veel meer belast en raken sneller beschadigd, dan wielen die altijd op dezelfde onderlaag in een ruimte binnen hun route afleggen. Ook remmen op het asfalt heeft andere effecten op je rolschaatsen, dan binnen remmen op een beschermde vloer. Buiten kun je echter kilometers aan een stuk doorgaan, terwijl je binnen wel altijd in dezelfde rondjes blijft rolschaatsen. Dus vraag je af waarom je wilt rolschaatsen? Als je graag bezig wilt blijven bij slechter weer, is binnen goede keuze. Ben jij een seizoensrolschaatser en wil je de frisse buitenlucht in en mooie routes afleggen? Heb je voor het najaar en de winter andere hobby’s of sporten? Dan is buiten rolschaatsen in de lente en zomer helemaal jouw ding.

Traditionele of moderne rolschaatsen

Vroeger had je één soort rolschaats en die kreeg je in het wit of zwart. Deze rolschaatsen hadden twee wielen voor en twee wielen achter. Dit soort rolschaatsen kun je nog steeds kopen. Zeker als je de balans in dit soort rolschaatsen prettig vindt, zijn ze ideaal. Je krijgt ze nu wel in veel meer kleuren dan vroeger. De kleur van de rolschaats zelf, de veters en wielen zijn zo samen te stellen, dat je een uniek set rolschaatsen hebt. Ook de stevigheid van materialen is erop vooruit gegaan. Je doet veel langer met je rolschaatsen en ze raken niet meer zo snel beschadigd als vroeger. Dit betekent dat je er dus langer plezier van hebt, zeker als je ze na elke route goed verzorgt.

Soorten beschermingsmiddelen

Als beginnend rolschaatser kun je maar beter voldoende bescherming dragen. Ongelukken op de skates komen helaas veel voor. Je bent niet meer zo fit als verwacht of je raakt je balans kwijt. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Daarnaast is het een stuk drukker geworden op wegen en fietspaden. Dus de kans op een ongeluk waarbij een ander betrokken is, is nu veel groter dan vroeger. Het is dus ook slim om een paar skatelessen te nemen, voordat je de openbare weg op gaat. Skatelessen vind je in veel gemeenten en bij sportlocaties. Kijk of je ook bij jou in de buurt kunt deelnemen. Vooral het remmen kan in het begin lastig zijn. Maar dat is wel een van de belangrijkste vaardigheden, want rollen doe je – bijna – vanzelf.

Prijzen van rolschaatsen

Rolschaatsen koop je in diverse prijsklassen. Ze beginnen voor iets minder dan honderd euro en lopen daarna snel in prijs op. De prijs hangt vooral af van de kwaliteit, het merk en de kleuren die je wenst. Voor een goed merk betaal je gewoon meer, maar daar staat tegenover dat je ook wat van de kwaliteit en duurzaamheid van de rolschaatsen mag verwachten. Vergis je echter niet, want met het aanschaffen van de rolschaatsen alleen ben je er nog niet. Denk ook aan de beschermingsmiddelen, zoals helm, knie-, elleboog- en polsbeschermers. En houd er rekening mee dat je zo af en toe eens een nieuwe broek moet kopen na een valpartij. Of je wenst een lekkere set kleren die je speciaal voor het skaten houdt. Een zonnebril en je muziek maken het vervolgens helemaal af.