Het effect van rolschaatsen op je gezondheid

Rolschaatsen is voor alle leeftijden, zeker als je voldoende beschermingsmiddelen draagt tijdens het skaten. Het helpt je om fysiek fit te blijven en als je ouder wordt, helpt het je om je spieren actief te houden. Wie blijft bewegen wordt op een prettigere manier oud, dan iemand die stil gaat zitten met een puzzelboekje voor zijn neus als entertainment. Of het nu om rolschaatsen of een andere sport gaat: blijven bewegen is het devies. Natuurlijk kun je niet van compleet stil zitten, verwachten dat je binnen een week soepel op de skates staat en vloeiend de bocht om gaat. Maar wie niet waagt, die niet wint. Alles kun je leren en oefening baart kunst.

Rustig beginnen

Net als bij elke sport ga je er niet vanaf dag een vol tegenaan. Je begint rustig. Als je echt vanuit nul activiteit begint, ga dan eerst eens wandelen, voordat je de skates onder bindt en je vlijtig voor de cursus inschrijft. Fit worden vraagt om een gedegen aanpak en te hard van stapel lopen zorgt alleen maar voor blessures. Deze zorgen er op zijn beurt weer voor dat je snel weer achter je puzzelboekje stil gaat zitten. En dus begin je langzaam en bouw je je activiteiten op naar gelang de vooruitgang die je boekt.

Regelmatig skaten

Wie doorzet en blijft skaten, merkt dat het lichaam goed reageert op de activiteit. Benen worden soepeler en je voelt je leniger. Je spieren werken hard, je hart werkt hard en je longen vullen zich weer volledig. Doordat je heel je lichaam tijdens het skaten meebeweegt – je kunt je armen immers ook niet meer stil langs je lijf laten hangen – wordt je hele lijf slanker en fitter. Voor de echte Bourgondiër is skaten een uitkomst, want je kunt je af en toe best wat extra’s op je bord permitteren door deze actieve sport. Maar uiteindelijk voelt het lichaam weer soepel en fit aan en dat is een mooi effect van skaten op je gezondheid.

Ouder worden en skaten

Je ziet maar weinig hoogbejaarde mensen op de rolschaatsen staan, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Vaak worden je botten brozer bij het ouder worden en dan kan een ongelukje tijdens het skaten ervoor zorgen dat je je skates snel aan de deur hangt en vergeet. Net als bij andere sporten is volhouden na een blessure niet altijd even makkelijk. Als je definitief wil stoppen met skaten, omdat bijvoorbeeld je ogen slechter worden en je het echt niet meer aandurft, vervang je het skaten door iets anders. Je bent niet voor niet op dit moment fit. Een ongeluk mag daar niet ineens een dramatische verandering in brengen. Er zijn andere sporten die je wel kunt gaan doen. Sporten die minder gevoelig zijn voor botbreuken of waar slechte ogen minder uitmaken. Herstel je weer compleet en geeft de arts geen lichamelijke of gezondheidsredenen om met skaten te stoppen? Dan doe je ze weer gauw aan en ga je weer lekker naar buiten. Je geeft je favoriete sport of hobby toch niet zomaar op? Na een tegenvaller veer je gewoon weer terug.