Rolschaatsen voor volwassenen

Kun je je het nog herinneren?
Die keer dat er voor jou onder de kerstboom een paar rolschaatsen lagen? Van die mooie witte, met een rubberen dop op de voorkant, zodat je ook kon remmen. De witte veters moest je altijd goed vaststrikken, anders gingen de rolschaatsen tijdens de rit los zitten en struikelde je. Menig volwassene heeft nog littekens op zijn knieën vanwege het rolschaatsen op asfalt van vroeger. Het was immers stukken minder druk op straat en fietspaden waren nog niet overal langs de wegen aangelegd. En dus ging je rustig de straat op en rolschaatste je een paar keer heen en weer, totdat je er weer genoeg van had of huilend een setje pleisters bij je moeder ging halen.

Rolschaatsen is weer hip

Dat rolschaatsen van vroeger is weer helemaal modern. Niet op die witte natuurlijk. De techniek heeft niet stil gestaan en er zijn allerlei nieuwe soorten rolschaatsen op de markt gekomen. Je hebt rolschaatsen voor binnen en rolschaatsen voor buiten. Je kunt ze nog steeds kopen met de wielen naast elkaar; twee wielen voor, twee wielen achter. Maar je krijgt ze ook met de wielen achter elkaar. Je hebt ze in varianten met drie, vier of vijf wielen achter elkaar. En daar is een goede reden voor, want door de wielen achter in plaats van naast elkaar te plaatsen, kan je voet vanuit de schoen van de rolschaats in bochten beter meebewegen. Als je wielen naast elkaar staan, heb je die vrijheid niet en zal je de wielen altijd alle vier op de grond moeten houden om geen brokstukken te maken.

Rolschaatsen in de zomer

Veel sportieve volwassenen die in de winter schaatsen, stappen in de zomer over op rolschaatsen. De basisbeweging blijft dan hetzelfde, alleen verandert er iets onder je voeten. En natuurlijk is ook de temperatuur anders. Maar het gaat uiteindelijk om het getraind houden van de spieren die je gebruikt. Dus met rolschaatsen heb je dan een prima alternatief.

Hulpmiddelen bij rolschaatsen

Rolschaatsen is niet zonder gevaar. En hoewel er vroeger toen je klein was misschien minder beschermingsmiddelen waren, zijn die er nu de sport weer veel uitgeoefend wordt veel meer. Dat komt mede door alle ongelukken die plaats vonden. Als een sport een trend wordt, valt het soort ongelukken dat hierdoor ontstaat ook ineens veel meer op. Hopelijk heb je het zelf niet meegemaakt, maar bij de eerste hulp waren beschadigde polsen, ellebogen, knieën en andere ledematen aan de orde van de dag. Beschermingsmiddelen waren dan ook hard nodig. Tegenwoordig vind je een helm dragen tijdens het rolschaatsen de normaalste zaak van de wereld. Ook kniebeschermers, elleboogbeschermers en polsbeschermers doen hun werk goed. Als volwassene ben je namelijk ook banger geworden om te vallen, dus als je nog niet heel vaardig bent, zijn deze beschermingsmiddelen een uitkomst.

Rolschaatswedstrijden

Hoewel er vroeger wel kampioenschappen zijn geweest in zo snel mogelijk voortbewegen op de rolschaatsen, zie je die tegenwoordig niet meer. Misschien zijn er lokale wedstrijden, maar die zijn van een ander niveau dan de laatste hardrijkampioenschappen die ergens in de jaren tachtig nog plaats hebben gevonden. Het mag je pret echter niet drukken, want je houdt van rolschaatsen vanwege de snelheid en de buitenlucht. Je doet het alleen of samen en het maakt je weer fit en flexibel.